Filmutbildning med fokus på spelfilm
Edelviks filmutbildning vänder sig till dig som är intresserad av att skapa berättelser med rörliga bilder. Film som uttrycksform ökar, framför allt i nya digitala plattformar och medier. Därför erbjuder vi en ettårig filmutbildning som syftar till att ge en bred, grundläggande kunskap i filmiskt berättande. Edelviks filmutbildning är en både teknisk och kreativ utbildning som ger dig verktygen som behövs för att kunna arbeta med film på ett professionellt sätt, från idéarbete till postproduktion. Extra fokus ligger på manus, regi och redigering. Utbildningen genomförs i mycket nära samarbete med de studerande på skådespelarutbildningen. Genom ett sådant samarbete skapas unika förutsättningar att genomföra filmprojekt.
Utbildningen bygger till stor del på praktiskt arbete. Vi genomför en rad olika projekt där eleverna gör filmer både på uppdrag och med egna idéer som grund.
Vi samarbetar med en handfull noga utvalda gästföreläsare, flera av dem internationellt framgångsrika. Återkommande gästlärare har varit Amanda Kernell (Sameblod) som har haft en hel veckas kurs i personregi, producenten Mathias Fjellström (Oscarsnominerad för Istället för Abrakadabra), Coloristen Simon Tingell med erfarenhet från storproduktioner som The Dark Knight och Harry Potter m.fl.
På utbildningen arbetar vi med film- och ljudteknik som innebär att du efter utbildningen får med dig arbetsprover som håller hög teknisk kvalitet. Edelvik har tillgång till en biograf med en filmduk på 3 x 5 m och plats för 170 besökare.
Kursmoment
1. Manus
Utan ett bra manus blir det ingen bra film, därför tycker vi att manus/dramaturgi för film är ett av våra viktigaste ämnen. Framför allt studerar våra elever klassisk filmstruktur, men vi diskuterar även alternativa dramaturgiska modeller.
2. Filmfoto
Vi använder Black Magic Cinema Camera för våra projekt. Bl.a. bildkomposition, ljussättning, bildmanus och efterbearbetning ingår i kursen.
3. Ljud
Hur får man bra ljud vid olika inspelningsförhållanden? Vilka typer av mikrofoner finns det? Hur skapar man den ljudbild man vill ha under postproduktionen? Vi tittar på det och mycket mer.
4. Regi
Regissören är den kreativa chefen på en filminspelning, men vad innebär det? Vi lägger mycket tid på arbetet med skådespelarna, men går också igenom projektledning, scenuppbyggnad m.m.
5. Redigering
Alla de val man gör i redigeringen kräver både tekniskt kunnande och fingertoppskänsla för berättande. Här formas filmen lika mycket som på inspelningsplatsen.
6. Filmbranschen
Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning? Vi åker på studiebesök och får besök av yrkesverksamma regissörer, fotografer, producenter m.m.
7. Egna projekt
Ett av utbildningens viktigaste mål är att förbereda för en framtid i filmbranschen, oavsett yrkesval. Detta kräver flexibilitet från vårt håll. Vi ger därför möjligheten till fem veckor med egna projekt. Det kan vara att skapa ett arbetsprov i form av en musikvideo, kortfilm, dokumentär eller ett manus. Vi kan också hjälpa till att ordna praktikplatser och studiebesök.
8. Grafik och digital bildbehandling
Vi arbetar med program som Photoshop, After effects och Da Vinci Resolve. Gästlärare håller i kurser om grading, compositing, greenscreen, vfx m.m.
9. Filmprojekt
Vi gör filmprojekt med jämna mellanrum i samarbete med skådespelarutbildningen. Vi börjar med kortare filmer och gör större och större produktioner allteftersom. Eleverna har fri tillgång till vår teknik och uppmuntras att göra film på sin fritid.
Lärandemål
Efter utbildningen ska kursdeltagaren ha grundläggande praktisk och teoretisk kunskap om hela arbetsflödet i en filmproduktion, från ax till limpa.
Kursdeltagaren ska känna till vilka yrkesroller som finns på en filminspelning och vad de bidrar med där, men också ha kännedom om hur filmbranschen i stort fungerar.
Kursdeltagaren har efter utbildningen kunskap om sina egna kreativa processer och ett mål för framtiden.
Kursdeltagaren kommer att ha arbetsprover med sig från utbildningen som kan användas för att söka högre utbildningar eller arbete.
Kursintyg
Efter utbildningen får kursdeltagaren ett allmänt kursintyg
Ansökan
Den 15 maj påbörjas den första urvalsprocessen av ansökningar till filmutbildningen. Därefter behandlas ansökningar löpande i mån av plats. Blir du inte antagen finns möjlighet att stå kvar som reserv med chans att bli antagen fram till dess att utbildningen startar.”
Ansök idag
Skicka in din ansökning så snart som möjligt för att korta ner handläggningstiden.
Antagning sker genom ansökan och arbetsprov:
Bifoga minst ett av följande egenproducerade arbetsprover:
- Text – en berättelse, ett manus eller liknande i valfri längd.
- Stillbilder – max 5 st. med beskrivande texter.
- Film – lägg upp på Youtube och bifoga en länk i det personliga brevet i din ansökan.
Längd: 1 år
Studietakt: heltid
Läsår 2023: Läsårstider 2023-08-21 – 2024-06-07
Kursstart: Höst
Ingen kursavgift.
Service- / förbrukningsmaterialskostnad tillkommer.
Kursen är på gymnasienivå och registrerad hos CSN.
Observera att rätten till studiemedel på gymnasienivå skiljer sig åt beroende på om du är över eller under 20 år.
Läs info på https://www.folkhogskola.nu/om-folkhogskola/att-studera-pa-folkhogskola/studiestod-csn/
För mer information maila Studierektor David Olofsson på david.olofsson@edelvik.se eller ring 0914-79 51 00.
Exempel på produktioner
Lärare på kursen
Samtal med elever
Ansökan
Den 15 april påbörjas den första urvalsprocessen av ansökningar till kursen. Den andra omgången antagningar börjar den 15 maj. Därefter behandlas ansökningar löpande i mån av plats. Blir du inte antagen finns möjlighet att stå kvar som reserv med chans att bli antagen fram till dess att utbildningen startar.
Du ansöker enklast på webben i folkhögskolornas gemensamma system Schoolsoft. Första gången registrerar du ett konto på Schoolsoft – Mina sidor som du kan använda för att söka flera utbildningar hos oss och även till andra folkhögskolor.
Du kan också välja att skriva ut en ansökningsblankett och skicka med post.