Edelvik logotyp
  • image07
  • image08
  • image09
  • image10
  • image11
  • image12
  • image06

konst NU

En norrländsk konstutbildning med internationell utblick

I utbildningen har vi ambitionen att arbeta med hållbarhetsfrågor ur många perspektiv. Under arbetets gång tittar vi på hållbarhet ur ett miljö-, socialt-, jämställdhets-, jämlikhets-, ekonomiskt-, normkritiskt-, globalt-, och regionalpolitiskt perspektiv. Vi arbetar aktivt med återbruk, och utvecklar användningen av lokalt förankrade material som exempelvis ull och lera.

Vi ger dig breda kunskaper och färdigheter inom det konstnärliga området, och möjligheter att utveckla ditt skapande och egna uttryck inom bild, textil och keramik. Erfarna huvudlärare, och regionala konstnärer och konsthantverkare som gästlärare och föreläsare, ger dig en bra grund att stå på. En veckas naturnära arbete i de västerbottniska fjällen, samt en inspirerande studieresa till Barcelona ingår i kursen.

Att uttrycka sig är en demokratisk rättighet. Här tränar vi att använda oss av bild och form, olika textila och keramiska material för kommunikation. Visst vore det väl fantastiskt att kunna kommentera samtiden, med hopp om att göra skillnad!

Utbildningen är förberedande för högre studier för dig som vill arbeta som konstnär, konsthantverkare, arkitekt, inredningsarkitekt, formgivare, grafisk formgivare, produktdesigner, hantverkslärling, eller pedagogiska yrken som bildlärare, textillärare eller hantverkspedagog.

 

Bildverkstan

Här bedrivs arbetet utifrån uppgifter inom teckning, måleri samt grafiska - och digitala tekniker. Detta varvas med studier av den samtida konsten, både lokalt och internationellt. Vi experimenterar med färg och form och kombinerar moderna och traditionella tekniker i syfte att utveckla det egna bildspråket. Naturen och andra motiv nyttjar vi för så väl avbildning som för abstraktioner. Modellstudier, färg -, material- och perspektivlära ingår i utbildningen. Vi besöker även utställningar i närliggande städer.

Textilverkstaden

Vi ägnar oss åt grunderna till fritt textilt bild och formarbete. Här får du vara med om ullens väg från klippning till färdigt garn, och lära dig att karda, tova och spinna. På hösten växtfärgar vi vid en vacker skogstjärn. I kursen får du möjlighet att lära dig grunderna i vävning. Formgivning av de vävda föremålen är också en spännande utmaning. Andra tekniker och material såsom batikfärgning, screentryck, stämpeltryck, applikation och broderi kombineras med praktiska och teoretiska övningar i materiallära, färglära, färgnings tekniker, komposition, och mönsterrapportering. Du får möjlighet att experimentera och undersöka dina och det textila materialets uttryck i bild, form och brukstextilier. En orientering i textilkonstens historia, samt en inblick i den samtida textilkonsten och konsthantverket ingår också.

Keramikverkstan

Vi arbetar både med brukskeramik och skulptur i olika slags leror, från lokala naturleror till stengodsleror och raffinerad fransk porslinslera. Formningsteknikerna lär vi från grunden. Du kommer att få chans att lära dig bland annat tumning, kavling, ringling, och drejning. När vi skulpterar är det ibland realistiska studier som är målet, andra gånger mer kreativa egna formexperiment. I kursen ingår ett avsnitt om tillverkning och användning av gipsformar. Tekniker och material för struktur, dekor och färgsättning går vi igenom. Vi arbetar med engober, under-och påglasyrfärger, och glasyrer. Du kommer att få lära dig att själv blanda till engober och glasyrer, samt få en teoretisk orientering i glasyrkemi. Vi använder oss huvudsakligen av elektriska ugnar, men provar på andra bränningstekniker, bland annat Raku. Formgivning av brukskeramik, en orientering i keramikhistoria, samt en inblick i det samtida keramiska konsthantverket ingår också.

Konstvetenskap/profilämnesteori

Vi går igenom konsthistorien, från de allra första bilderna fram till samtidens konst.

Vi jobbar både teoretiskt och med praktiska övningar där konsthistorien får inspirera oss i det egna skapandet.

Vi fördjupar oss i lokala konstnärer och belyser den samiska konsten.

Foto och digital bildbearbetning

Vi går igenom grunderna vid fotografering och kamerans funktioner. På skolan finns det möjlighet att låna digitala systemkameror.

Vi fotar i olika miljöer samt bearbetar våra foton i olika bildredigeringsprogram.

Vi jobbar med olika teman och du kommer att få möjlighet att ställa ut egna foton.

 

Ansökan

Du ansöker enklast på webben i folkhögskolornas gemensamma system Schoolsoft. Första gången registrerar du ett konto på Schoolsoft - Mina sidor som du kan använda för att söka flera utbildningar hos oss och även till andra folkhögskolor.

Du kan också välja att skriva ut en ansökningsblankett och skicka med post.

 

Längd: 1 till 2 år
Studietakt: heltid
Läsårstider: 2018-08-20 - 2019-06-07
Antagning: höst och vår

Lärare på konstutbildningen

Pär Axelsson

Pär Axelsson
 
 

Eva Dahlberg Axelsson

Eva Dahlberg
Axelsson
 

Maria Lindkvist

Maria
Lindkvist
 

Katarina Roos

Katarina Roos
 
 

Åsa Renström Olofsson

Åsa Renström
Olofsson
 

Studie- och yrkesvägledare

Studie- och yrkesvägledare

Linda Vikström svarar på frågor som gäller studier eller studiemedel.

0914 - 795 102
linda.vikstrom@edelvik.se